НОВИНИ
УНИКАЛНИТЕ ВИНА НА ИЗБА МАРЯН С ПРЕСТИЖНИ СВЕТОВНИ ОТЛИЧИЯ
13.02.2017
За Трифон Зарезан собствениците Светла и Илия Иванови събраха приятели и почитатели на хубавото вино.

За първа година собствениците на Винарска изба Марян организираха необичайно тържество за Трифон Зарезан. На необичайно място стана и зарязването на лозята – до самото вино, във ферментационното отделение на избата, откъдето божественият еликсир пълни бъчвите за дълго отлежаване. Лозовите масиви са доста по на юг, чак на 65 км от Марян, казват, че са с уникално разположение в подножието на Средна гора. За началото на една хубава традиция работа свършиха и няколко плодни пръчки от лозята.
За ритуала семейство Светла и Илия Иванови, родолюбци по дух и сърце, поканиха марянчани, почитатели и приятели да зарежат заедно и изпият по чаша вино за добра реколта и за здраве. Групата „Гласовете на Зинзара“ от читалището в Блъсковци веселиха всички с песни за виното и любовта. Бай Константин от Големани извади косера от пояса, отряза три пръчки, поля ги с червено вино и благослови за богата година и пълни бъчви.
Капацитетът на избата е 60 000 бутилки годишно. Специално за нея е произведено технологичното оборудване, съобразено с класическата технология за червени и бели вина. А имената им напомнят за славното Второ българско царство, свързани са с необикновената история за създаването на Марян, с легендата за красивата дъщеря на цар Иван Александър – Кера Тамара, сестра на цар Иван Шишман.
Две години след откриването на избата идва признанието за качествата на вината, което показва, че са избрали правилната посока. Розето Sense of Tears печели сребърен медал на Балканския винен конкурс и фестивал през 2012 г. Същата година „Куин Елена-Cuvee“ е с бронзово отличие в най-авторитетната световна винена класация – тази на английското списание Decanter. Това вино, което отлежава девет месеца в дъбови бъчви грабна и сребърен медал от Балканския винен конкурс 2013 г. Тогава избата печели и още два бронзови медала – за „Кера Тамара-Chardonna“ и „Кера Тамара Sauvignon Blanc.“ За 2014 година изненадата за класацията  DiVino – най-големият форум за български вина идва от бутиковата изба в Марян. Виното „Марян Резерва 2012“ оглавява класацията топ50 на най-високо оценени и най-интересни вина, включително и според т.н. Х-фактор – доколко дадено вино може да развълнува със своите качества. До този успех стигат стъпка по стъпка. Енологът Стефан Чоранов обяснява, че началото тръгва от лозето – подбрано е най-здравото, най-добре узрялото и ароматно грозде. Влагат много старание да получат  елегантно вино с комплексен и многопластов аромат и вкус. Оставят го да отлежи още 12 месеца и тогава се убеждават какво прави френската дъбова бъчва с виното им – то става нежно, кадифено, с дълъг и запомнящ се вкус, с аромат на кожа и тютюн и загатване за евкалипт.
С всяка година летвата се вдига все по-високо. През 2016 г. виното „Иван Александър – Grand Cuvee“ носи златен медал от световния престижен конкурс „Мондиал де Брюксел“, на който домакин беше нашата страна и са оценявани над 9000 вина от цял свят. Това е единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Същото вино и  „Куин Елена“ печелят сребърни отличия през 2015 г. на супер конкурса „Мундус вини“ в Германия.
Очакванията към производителите от малката бутикова изба стават все по-големи. Семейство Иванови са решили да докажат, че имаме стари български сортове, които се подценяват, но при професионален подход могат да дадат добри вина. Първият им експеримент е от тази есен с мавруд, от който в бъчвите отлежава червено вино. И от още един български сорт – димят се очакват интересни вина.