НОВИНИ
НЕ КЪСАЙТЕ, А ПОСЕЙТЕ ЦВЕТЯ!
11.04.2017
В навечерието на великденските празници над 3000 стръка летни цветя засияха в градинките и саксиите в централната част на Елена. Зацветяването  извършиха от фирма „Екзотика” ЕООД в град Павликени с помощта на работници по чистотата в града. Това лято ще радват очите красиви  петунии, бегонии, тагетиси, газании, вербени, портулаки, импасианси и туи, а също и други декоративни храсти.
Недобросъвестни граждани отсега посягат на стръкчетата, но е добре да знаят, че в централната градска част, а и на други места има видеонаблюдение и засилена полицейска охрана, особено през празничните и почивните дни. Нарушителите няма да бъдат пожалени, ще се съставят актове и налагат санкции в максималния размер. Законово това е регламентирано с

Наредбата за опазване на обществения ред в община Елена, раздел четвърти  „Опазване на парковете, градините, зелените площи, трайните насаждения и художественото им оформление“. Член 14 от тази наредба забранява: брането, късането на цветя и унищожаването на насажденията; повреждането и чупенето на дръвчета и други декоративни храсти; разместването на пейките, съоръженията, декоративните елементи, увреждането на саксиите, кошчетата за смет и други подобни по улиците, в парковете и площите за обществено ползване на територията на община Елена. Нарушителите по този раздел се наказват с глоби от 50 до 500 лв.

От общината напомнят също, че цветята и храстите, с които са оформени градинките и саксиите са доста скъпи и се плащат с парите на данъкоплатците.

Гражданите, станали свидетели на нарушения, могат да подават сигнали на телефон 06151 61 43, дежурен от Общински съвет за сигурност  в община Елена.

Призоваваме жителите и гостите да пазят чист и приветлив нашия град, за да посрещаме и празници, и делници в добро настроение! Не посягайте на приятните гледки край вас! Природата е нетърпима към невежеството на човека. Не късайте, а посейте цветя!