НОВИНИ
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЛИ „ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА“ 2017
12.07.2017
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ,

На 14-ти, 15-ти и 16-ти юли тази година ще бъде проведено 13-тото автомобилно РАЛИ „ТВЪРДИЦА-ЕЛЕНА" 2017. Състезанието, което миналата година получи най-много точки в оценката от всички ралита в България и в последните години се утвърди като еталон за българския автомобилен спорт, отново ще посрещне хилядите гости на едноименните балкански градове и най-верните привърженици – феновете на този атрактивен спорт край трасетата на Елено–Твърдишкия балкан. Организационният комитет, съвместно с общините Твърдица и Елена и с личния принос към развитието на автомобилния спорт на кметовете - Атанас Атанасов на Община Твърдица и инж. Дилян Млъзев на Община Елена, както и с подкрепата на Българската федерация по автомобилен спорт и със съдействието на спонсорите, сме подготвили едно издание на състезание с динамична подредба на състезателните етапи и надяваме се с перфектна организация, които да държат публиката максимално безопасно и близо до автомобилния спорт.

Рали “Твърдица-Елена” ще бъде трети кръг от календара на БФАС, което по традиция се провежда през най-хубавия сезон на годината – лятото. Дължината на ралито е 295 км, от които 130 км са състезателни и са разделени на 10 скоростни етапа. Тази година състезанието ще се проведе официално в три дни. В петък (14-ти юли) от 20:00 ч. на площад „Свобода“ в гр. Твърдица ще бъде даден церемониален старт от подиума на състезателната арка и под светлините на фойерверките и аплодисментите на публиката екипажите на участващите пилоти ще се отправят за последни приготовления преди същинското начало на надпреварата. В събота (15-ти юли) предстои административен и технически преглед. Фактически ралито ще стартира в 16:20 ч. с преминаването на скоростните етапи "Твърдица" (20 км) и "Боров дол" (7 км), след които следват етапите „Моторспорт Академия“ и атрактивния скоростен етап в града - “Хюндай“.

През втория състезателен ден (неделя 16-ти юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка. Скоростният етап 4 - "Чумерна" ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният -"Буйновци"(скоростен етап 5, 19.90 км), който ще стартира в 9.30 часа от разклона за хижа „Чумерна“ и ще финишира малко преди село Буйновци (разклона за с. Папратлива). Следват две преминавания на абсолютно новия за ралито етап "Лазарци" с дължина 5.6 км. Стартът на първото преминаване  е в 10.20 ч. в края на село Лазарци в посока Елена до бившия стопански двор. След първото преминаване  следва време  за обслужване в изнесена сервизна зона на плаца на Автогара Елена, след което автомобилите се изнасят по републиканския път III 662 Твърдица-Елена, преминават през с. Буйновци и  следва второ преминаване на етап „Лазарци“ с начало 11.45 ч., след което предстои едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена на пл. „Иларион Макариополски“ (горен площад) от 11.30 ч. до 12.40 ч., където зрителите ще могат да разгледат колите отблизо.

Но с това не свършва всичко! След почивката в Елена на екипажите ще се наложи да карат "Елена-Твърдица" - цели 29 км, чийто старт е в 13.20 ч. на разклона за „Папратлива“, и така нареченият "Power stage" - етап "Предела" (24 км), като стартът на същия е отново на разклона за хижа "Чумерна", но този път спускането е към Твърдица.

Финалът и награждаването на победителите в ралито ще бъде на 16 юли(неделя) от 16.30 ч.   в центъра на град Твърдица.

ВАЖНО ЗА ГРАЖДАНИТЕ!

•    На 14 юли, петък, ще се проведе графикът за опознаване на трасето за преминаване на автомобилите от ралито, както следва:
СЕ 5 БУЙНОВЦИ – от 9.20 ч. до 10.00 ч. и от 13.50 ч. до 14.30 ч.
СЕ 6/7 ЛАЗАРЦИ – от 10.10 ч. до 10.50 ч. и от 14.40 ч. до 15.20 ч.
СЕ 8 ЕЛЕНА-ТВЪРДИЦА – от 11.00 ч. до 11.40 ч. и от 15.20 ч. до 16.00 ч.
СЕ 9 ПРЕДЕЛА – от 17.00 ч. до 18.30 ч.

•    Републиканският и общинският път, на които ще се провеждат скоростните етапи ще бъдат затваряни един час преди старта, а отварянето им ще се извърши след преминаване на специализиран автомобил с карирани флагове, сигнализиращ край на етапа, като часовете за затваряне са както следва:
СЕ 5 БУЙНОВЦИ – от 8.30 ч. до 10.30 ч.,
от 10.30 ч. до 12.20 ч. проходът ще бъде отворен
СЕ 6/7 ЛАЗАРЦИ – от 9.20 ч. до 12.30 ч.
СЕ 8 ЕЛЕНА-ТВЪРДИЦА – от 12.20 ч. до 14.30 ч. , след този час проходът ще бъде отворен от северната страна,  до билото на планината (Предела)
След приключване на СЕ 9 ПРЕДЕЛА( на територията на  област Сливен),  чийто старт е от 15.13 ч., проходът ще бъде отворен и в южна посока (от билото на планината - Предела на юг към град Твърдица)

• Обходен маршрут за затворения участък от републиканския път Твърдица-Елена в участъка попадащ на територията на община Елена е: с. Буйновци – с. Лазарци - с. Илаков рът – с. Руховци - с. Марян - път Елена -Сливен.

• Обходни маршрути за затворения участък от общински път Елена-Лазарци-Мийковци в участъка с.Лазарци  - гр. Елена са:
Вариант 1 – (през с. Буйновци) път  Елена-Твърдица-Буйновци-Нешевци-Лазарци;
Вариант 2 – (през с. Руховци) път  Елена- Сливен – с. Руховци – с. Илаков рът – с. Хъневци – с. Лазарци;

• За времето за обслужване в изнесена сервизна зона на плаца на Автогара Елена автобусите ще паркират и ще обслужват гражданите под автогарата, както следва:
16 юли, неделя – от 9.30 ч. до 12.30 ч.

• Във връзка с прегрупирането на горния площад в град Елена и формиране на техническа зона, площадът ще бъде затворен за МПС от събота  вечерта след 22 часа.

НАПОМНЯМЕ НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ ДА СПАЗВАТ УКАЗАНИЯ, РАЗПОРЕЖДАНИЯ И ИНСТРУКЦИИ НА ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ОТГОВАРЯЩИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАЛИТО, КАКТО И ВСИЧКИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ, ЗА ДА НЯМА НЕПРИЯТНИ СИТУАЦИИ  И АВТОМОБИЛНАТА НАДПРЕВАРА ДА ДОСТАВИ ЕМОЦИИ И НАСЛАДА ЗА УЧАСТНИЦИ И ПУБЛИКА.