НОВИНИ
ОТКРИХА ЖЪТВАТА С РИТУАЛ
13.07.2017
„Тази година Господ беше милостив и те пожали от хали, бури и градушки. Прати ситен дъждец да налеят житни класове и златно слънце, та да узреят и напълнят със зърно дълбоки хамбари. Да има голям берекет, много здраве и добри дни за дома и челядта ти.“

След благословията чевръстите жетварки подеха песента за Еньо и навлязоха в нивата да отрежат първия сноп, който подадоха на стопанина. „Ако с мерак работите, с мерак ще ви платя“ – отсече той, целуна прясно изпечената погача и наряза от еленския бут – традиция, останала от стари времена в този край първият бут да се реже върху диканята на хармана за награда на жетварите в голямата жега.
Така символично бе дадено началото на жътвата в Еленския балкан, а ритуалът по нейното откриване е на път да стане традиция. Той се организира от общината с участието и на самодейци от читалище „Съгласие“ в с. Блъсковци. Според обичая и това лято бе избран  денят сряда, тъй като първият сноп трябва да „падне“ в хубав ден – понеделник или сряда, за да е богат урожаят и да е спорна работата през цялото лято.

Кметът инж. Дилян Млъзев пожела високи добиви на земеделските производители, които в Еленско надхвърлят 370, повечето все млади хора. Те отглеждат есенници и пролетни култури, косят ливади, мери и пасбища, отглеждат животни. Сред тях е и 35-годишният Христо Давидков, на чиято нива в местността „Стоенджика“ над града бе открита жътвата. Житният блок от 120 дка е засят с френския сорт пшеница „Анапурна“ и очаква от него по-добри добиви от миналогодишните, достигнали близо 600 кг от декар.

Младият мъж, заедно със своите връстници Светослав Добрев и Христо Симеонов отглеждат близо 3500 дка, засети с пшеница, царевица и слънчоглед. Имат нови трактори, комбайн и работят заедно с един от най-добрите агрономи у нас – Светльо Стойчев от фирма Ф+С. И тримата са убедени, че добрият земеделски производител не трябва да пренебрегва агронауката, ако иска да печели от високи добиви, а не да разчита само на субсидии.