НОВИНИ
ОТ 11 ДО 15 СЕПТЕМВРИ СЕ ПРОВЕЖДА ТРАДИЦИОННАТА СЕДМИЦА НА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ
13.09.2017
РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ В ЕЛЕНА  обслужва териториите на общините Елена и Златарица. За осъществяването на дейността си разполагаме с обновени по линия на европейските програми пожарни автомобили – два „среден тип“, съответно IVECO EVROUDRGO и РЕНО, съоръжения с цистерни за вода с вместимост по 3000 литра, и един „лек тип“ IVECO DAILY, съоръжен с цистрена за вода с вместимост 1000 литра. Посочените вместимости на цистерните за вода показват, че водата в пожарния автомобил се използва за първоначалното гасене на пожара. Неправилно се смята от хората, че пожарните автомобили са без вода – това просто няма как да се случи. Стигайки на мястото на пожара след първоначалните действия, е необходимо да се водоснабдим от уличните пожарни хидранти на водопроводната мрежа в населените места.
 
Екипът от службата се отзовава и при различни бедствени ситуации. За изсмукване на вода при наводнения разполагаме с пет моторни помпи. Налични са още: моторни триони и кастрачки, най-често използващи се за отстраняване на надвиснали клони и паднали дървета върху пътните платна; моторни осветителни системи мачтов тип с автономно захранване – за осветяване на зоната около произшествието; моторен хидравличен инструмент за спасителна дейност – за разрязване на МПС при катастрофи.
Освен реагирането при възникнали пожари и бедствени ситуации, друга основна дейност на Районната служба е повишаването на противопожарната култура на населението. Регулярно подготвяме информационни материали за противопожарните мерки по време на есенно-зимния отоплителен сезон, жътвената кампания и летния пожароопасен сезон. Тренираме учениците от младежките противопожарни отряди  „Млад огнеборец“ към СУ „Иван Момчилов“ в гр. Елена и  СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Златарица. През лятната ваканция извършихме и обучение на децата от детска лятна академия в селата Майско, Константин, Каменари и Беброво. Извършихме и обучение на доброволците от новорегистрираните доброволни формирования за защита при бедствия в общините Елена и Златарица.
 
В съвременните условия има много възможности да се запознаем с основните правила за нашата безопасност. Такава възможност предоставя и свободно разпространяваното в интернет електронно издание на списанието „SOS 112“. Нека бъдем информирани, за да предотвратим нежелани инциденти.
 
Ако все пак възникне произшествие, не се колебайте и веднага позвънете на телефон 112.
 
инж. Цветан ПЕНЧЕВ
началник на РС ПБЗН Елена