НОВИНИ
ВОЙВОДСКА СРЕЩА В ЕЛЕНА
09.10.2017
Патриотичното сдружение „Пазители на българщината“ избра възрожденския град Елена за традиционната си войводска среща. Организацията, в която членуват над 80 родолюбиви българи от цялата страна, е учредена през 2014 г. с цел запазване и популяризиране на българската история, култура, език и фолклор, организиране на патриотични събития и родолюбиви инициативи. Всички участници пристигнаха за срещата във войводско и четническо облекло или в народни носии, както е по устава на сдружението. Домакин на отчетното събрание и сбора на войводите бе Музеят на Възраждането. Гостите  бяха посрещани по стар български обичай пред трите порти на музейния комплекс от нагиздени в традиционни носии еленчанки и приветствани от директора на музея Иванка Сиракова. Участниците в срещата разгледаха експозициите и се насладиха на изпълненията на танцова формация „СамоДиви“ при НЧ „Напредък“ - гр. Елена.
 
Сборът на войводите откри кметът инж. Дилян Млъзев, стъкнат като еленски чорбаджия. В началото на работната среща протойерей Милен Петров отслужи молебен за здраве и благоденствие на участниците и благослови подготвената от сдружението брошура "Най-големият принос на българите за Европейската цивилизация". Издаването й е свързано с  част от кампанията по  повод председателството на България на Съвета на  Европейския съюз през 2018г.  и 1300 години от победата на кан Тервел над арабите, обявен за спасител на Европа и светец на католическата и източноправославната църква под името Свети Тривелий.  
 
Срещата-сбор съвпадна с рождения ден на главния войвода  Христо Димитров, за което получи много поздравления и подаръци, символизиращи силата и мъдростта, родовата памет и вярата. Родолюбивият българин  е председател на УС на сдружението, основател и хореограф на ансамбъл „Българе“.