НОВИНИ
ТЪРЖЕСТВА ЗА ТРЕТИ МАРТ В ЕЛЕНА И КРАЙ ПАМЕТНИКА НА ВЪЛЧАН ВОЙВОДА В РАЮВЦИ
03.03.2018
 
„За нас, като еленчани, Трети март буди преклонение и гордост. Преклонение пред делото на нашите предци, дали мило и драго за свободата и добруването на нашия край, признателност към братята руси, благодарение на които сраженията, водени край Елена през зимата на 1877 година, променят положително хода на Руско-турската освободителна война. Горди сме, защото поколенията наши съграждани пазят заветите на революционерите, книжовниците, духовниците. През всичките превратности на времето след Освобождението достойни еленчани са участвали с плам и всеотдайност и в изграждането на съвременна България“, това каза в празничното си слово кметът на Елена инж. Дилян Млъзев на официалната церемония по повод националния  празник Трети март. Тя започна с издигане на националното знаме в центъра на възрожденския град. Поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на свободата. В навечерието на националния празник се проведе тържествено честване на 140-та годишнина от Освобождението на България. Ученици от СУ „Иван Момчилов“ със стихове и патриотични слова припомниха драматични страници от историята ни. Хор „Полифония“ изпълни възрожденски песни.
 
На Трети март вълнуващо тържество имаше и край единствения паметник у нас на поборника за свобода Вълчан войвода, издигнат в еленското село Раювци. Честването, заредено със силен патриотизъм, се организира за първи път с намерение да стане традиция. Всичко, което е имал и отвоювал легендарният войвода е било с идеята за освобождението на България. „За свободата трябва плата“ са думите, изписани върху знамето на неговата чета, което на днешния празник се развя до родния трибагреник.
 
„Трети март е празник, който ни обединява, подчерта в словото си пред монумента кметът инж. Дилян Млъзев. Днес, разлиствайки страниците от героичното минало, ние сме обърнати с лице и към настоящето, защото на нас се пада отговорната задача да изписваме най-новите страници от съдбините на града и Отечеството ни, за които поколенията ще четат след време. Затова, да помним саможертвата на предците, да бъдем родолюбци чрез делата си, за да я има българщината през вековете. Хората, които дариха на България този паметник са пример за родолюбие“.
 
С пресъздаването на емблематичен момент от националната ни история започнаха изпълненията на танцьори от ансамбъл „Българе“. Гайдари от „101 каба гайди“ от Смолян огласиха простора над Вълчова поляна. Над Балкана се понесе и песента на Албена Вескова за безстрашния хайдутин, комуто принадлежат думите: „Един живот не е достатъчен за освобождението на България. Затова завещах делото на потомците“.