НОВИНИ
НАД 250 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ПРИСТИГАТ В ЕЛЕНА ЗА ПРАЗНИКА „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“
07.06.2018
 
В събота гостоприемна Елена ще посрещне над 250 участници в традиционния празник „Балканът пее и разказва“ на градовете Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица. Възрожденският град тази година е домакин на уникалния фестивал с над 45-годишна история, който е включен в Националния културен календар за 2018. Малко са културните събития в страната с толкова дългогодишна традиция и празникът е повод за гордост, че поколенията в тези градове поддържат жив огъня, запален от предците.
 
В събота представителите на градовете ще се съберат в Архитектурно-историческия комплекс „Даскалоливница“, откъдето в 10.30 часа ще тръгне празничното шествие „Добре сте ни дошли“ до площад „Христо Ботев“. Тук ще бъде издигнато знамето на празника и всички участници и гости на културното събитие ще бъдат поздравени от кмета на общината инж. Дилян Млъзев.
 
От 11 часа започва дефиле „Хубост българска“ на автентични носии – мъжка, женска и детска от балканските градове. Началото на празничната програма е от 11.15 часа с поредност на изявите, съгласно жребия – Елена, Котел, Гурково, Твърдица, Трявна и Дряново. След 14 часа ще бъдат обявени резултатите от фотоконкурса „ Мой град, моя гордост“ и наградени победителите. Най-добрите снимки могат да се видят в изложба, уредена  в Туристическия информационен център в града.
 
От 2012 година празникът има своя летописна книга, която със знамето се предава на следващия домакин. Фестивалът в Елена ще завърши с надиграване между най-добрите танцьори от шесте града.