„Елена - градът с име на Царица“ - предаването за балканския град /еп. 15/


В предаването „Елена-Градът с име на Царица“ всеки последен петък на месеца си говорим за култура, спорт, образование, здравеопазване, политика и обществено значими дейности, свързани с Община Елена.

В 15-то и последно за тази година издание от Димитринка Иванова – Директор на Дирекция „Устройство на територията“ в Община Елена научихме за какво ще бъдат разходвани отпуснатите от правителството средства за възрожденския град.

Нурие Реджебова – експерт „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Елена разказа колко нуждаещи се обгрижват по програмата „Топъл обяд“ и какви са социалните проекти от следващата година за новия програмен период 2021 – 2027 г.
 
Как е подпомогнат образователния процес в ОУ „Христо Ботев“ в с. Беброво, от кога са първите сведения за килийно училище към православната църква в селото и кои са видните личности, завършили училището в Беброво, сподели директорката на учебното заведение Стелиана Илиева.
 
Какви традиции пазят еленчани за празника Рождество научихме от обичая „Кадена вечер“, записан в сборника на Василий Йонов „Народностни празници и обичаи“.

А какви са пожеланията в навечерието на най-светлия християнски празник чухме от победителките в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“ Яна и Мия Василеви, от кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев и от председателя на Общинския съвет Стоян Златев.

Може да чуете предаването на запис тук.