НОВИНИ
21 МАЙ – ПРАЗНИК НА ГРАД ЕЛЕНА
20.05.2020
 
Един от най-хубавите празници в историята на възрожденския град Елена е 21 май – Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена, негови закрилници и покровители. Той е обявен за Ден на града преди 20 години, но за първи път ще премине по-различно, заради извънредната епидемична обстановка.

21 май няма да се обявява за неприсъствен за служителите от бюджетната система на община Елена, нито за неучебен за учителите и учениците от града.

Празничният ден ще започне с църковно богослужение и водосвет от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Успение на Пресвета Богородица“. Началото е от 9.30 часа. На службата ще присъстват служители на ръководни длъжности от общинската администрация, общински съветници и миряни. В църквата ще бъде гарантирано спазването на минимална социална дистанция от 1.5 м във всички посоки. След запълване на обозначените места, в храма няма да се допускат повече граждани. Присъстващите трябва да носят маски и да спазват всички останали противоепидемични мерки.

В 11,30 ч., в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“, ще бъдат издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни. По същото време ще бъде излъчено онлайн видео приветствие на кмета на община Елена към гражданите, а непосредствено след него ще започне онлайн програма с изпълнения на талантливите деца на град Елена.

От 21.30 часа ще има празнична заря.