История

Дата на публикуване: 28.01.2013 17:42

Историята е едно безкрайно пътуване назад в миналото. Тук ще се опитаме да се върнем назад по пътеките на еленските древности, ще се разходим по калдъръмените улички на възрожденската част със своите прекрасни къщи и свети храмове, ще се срещнем и с всепризнатите народни будители, революционери и поети, талантливите художници и стенописци. Откривайки българският дух във всеки камък положен от майстора и във всяко слово, казано от учителя, тук в сърцето на стария Балкан, изправени пред потока на изминалото време от стотици години, ударите на вечната Часовникова кула отново ни връщат в нашето време, стъпили в новия ХХІ век.

Разглеждайки и изучавайки културно-историческото наследство на нашия град и съграденото с толкова любов от нашите предци, ние искаме да вземем от тази съкровищница най-доброто и помъдрели да се отправим напред в бъдното. Намирайки упование, пример и сили, черпейки от богатото ни архитектурно-културно наследство ние искаме да съхраним и увеличим тези извори на родолюбие и патриотизъм.

В този си вариант историята на град Елена дължи много на Стефан Кръстев и Здравко Моллов- за съжаление вече покойници и на Петко Д. Петков- еленски краеведи и родоизследователи. Прекланяме се и им благодарим. На тях и на всички, които ни подкрепят посвещаваме настоящата история на град Елена.

„Пътнико- казва една стара испанска пословица- пътища няма. Пътищата се правят с ходене.” Припомняйки си тази мъдрост се отправяме към това безкрайно пътуване. Приятно четене!


  1. История - Текуща страница