Спорт и туризъм

Дата на публикуване: 28.01.2013 08:35
Наченки на организирано туристическо и спортно движение в Еленския край се забелязват още в първите години след Освобождението. Тогава Балканът, закрилник и хайдушка люлка, приютява българина вече не като бунтовник, а като любител на природата и поклонник на величествената и красота.
Не е случаен фактът, че на първия призив, отправен от Алеко Константинов за изкачване на Черни връх на 22.08.1895 година, от тристата ентусиасти, учредители на Български туристически клуб, седем са били еленчани. Затова съвсем естествено на 14 юни 1901 година се създава Туристическо дружество „Чумерна”, първото в търновския регион и шестото в страната. Малко по-късно през 1908 година е създадено и Физкултурно дружество „Чумерна”.
Насърчавано и подкрепяно от местната общественост започва създаването на спортна база. Строят се хижи, игрища, спални, прокарват се туристически маршрути. През 1926 година, с единадесет години закъснение, поради избухването на Първата световна война, е открита хижа „Чумерна”- третата хижа в страната след „Скакавица” и „Алеко”.

Дълга и изпълнена с успехи и превратности е историята на еленските спортисти и туристи. Създаването на традиции и материална база са плод на неугасващия ентусиазъм на няколко поколения наши съграждани.


/assets/Novini/2016/8/4/IMG_0580.jpg

  1. Спорт и туризъм - Текуща страница