Църква "Свети Никола"

Дата на публикуване: 01.04.2013 12:38


В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града. От една преписка върху псалтир, подарен през 1518 година на църквата от някой си Пера, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI век. По предания се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, писани на пергамент. Дори е имало специален свещеник, който е пазел книгите и ги е раздавал за ползване. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, църквата „Свети Никола” била опожарена, а заедно с нея са изгорели и голяма част от книгите. Обновена е в сегашния си вид през 1804 година със средства на по-заможни граждани и с труда на населението. Построена е тайно, без позволението на турските власти за 40 денонощия.
Външно нейната архитектура е скромна и непретенциозна, почти незабележима, за да не се дразни поробителя. Вътрешността е богато украсена в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа.
Църквата „Свети Никола” е изографисана от известните през онова време еленски зографи Давид и Яков, родом от махала Долни Болерци, които завършили работата си през 1817-1818 година. В тяхната работа, като помощници са взели участие и еленските зографи Йоан Попович и Йордан Михов Климентски. Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение. Тук се намират образите на светиите Методи Моравски, Георги Софийски Нови, Сава Сръбски и образът на Свети Климент Охридски, който е един от редките в България и Македония и има висока художествена стойност. В дясната страна на предолтарното пространство е вградена каменна плоча с хубав надпис от Дойно Граматик, в който са посочени датата на съграждането и ктиторите. С голяма художествена стойност са дървеният иконостас и владишкият трон в тази църква.
През 1966 година църквата е конструктивно укрепена. При провеждането на реставрацията по стенописите над северната врата беше открита вградена каменна плоча с хубав релефен образ на патрона на църквата Свети Никола.
 
Ако желаете да научите повече за еленските църкви прочетете част от историята на град Елена.

Архитектурно - исторически комплекс „Даскалоливница”
Работно време: всеки ден 9.30-12.00  13.30-17.00
Телефон: 06151/ 61-29
Адрес: град Елена, ул. ”Църковна” 1
GPS: 42.92851,25.876318

Входни такси:
Първо класно училище „Даскалоливница”- 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
Камбуров хан- 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
църква „Свети Никола”- 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
беседа-  4лв.