Партньори

Дата на публикуване: 07.11.2012 09:29
Национално сдружение на общините в Република България Национално сдружение на общините в Република България е основано през 1994 година с цел да представлява и защитава интересите на местните власти. Да спомага за изграждане на силно, отговорно и устойчиво местно самоуправление. Да развива ефективно партньорство с централните власти други български и чужди организации.

Регионално сдружение на общините „Янтра“ Регионалното сдружение на общините „Янтра“ е учредено през 1999 година. В момента негови членове са: Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица и Сухиндол. Така сдружението обхваща почти цялата територия на област Велико Търново. Основната цел на Сдружението е да работи за изграждане на силно местно самоуправление чрез подпомагане на местните власти при решаване на общите им проблеми, повишаване на общественото разбиране за местно самоуправление, както и чрез активизиране на гражданското участие на младите хора.

Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“ е основано през 1997 година и обхваща общините, намиращи се в северните части на централна Стара планина- Антоново, Априлци, Габрово, Дряново, Елена, Етрополе, Летница, Ловеч, Луковит, Севлиево, Тетевен, Троян, Трявна и Ябланица. Основната цел на сдружението е да подкрепя активизирането на местната власт в региона, да обединява и защитава интересите на общините в региона и да работи за развитието на силно местно управление. Сдружението получава финансова и техническа подкрепа от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.


Сдружение „За чисти селища”


„Сдружение за Веселина”

„Сдружение на възрожденските градове -Възраждане за 21 век”

Сдружение „Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия”

„Асоциация на общинските гори”

„Асоциация по ВиК –Велико Търново”

„Асоциация на общини със селища и територии на културно-историческо наследство”


Корпус на мира
Корпус на мира е агенция към правителството на САЩ, основана през 1961 година от президента Джон Кенеди в подкрепа на световния мир и разбирателство. В съответствие с отправената от правителството на България покана през септември 1990 година е подписано споразумение между двете държави. Корпусът на мира започва своята работа в страната през юни 1991 годна, когато тук пристигат 26 доброволци, учители по английски език. От 2003 в община Елена Корпуса на мира има свой доброволец по програма „Околна среда“. А от 2004 година към него се присъединява и втори доброволец по програма „Спорт и туризъм“.

Национален конвент на експертите

Конвентът на експертите е учреден по идея на асоциация Leader Board и предлага професионални съвети на управляващите при вземане на решения по стратегически за страната въпроси. Основната цел на конвента е да прилага модела на институциите на Европейския съюз и при генерални за страната въпроси, свързани с бизнеса, предприемачеството, международните икономически контакти да се утвърди експертния принцип на управление и взимане на решения. От февруари месец 2004 година град Елена има сертификат от Националния конвент на експертите за „Град с висок престиж и принос за авторитета на България“.


Община Волфсбах – Австрия

Малката община Волфсбах се намира с сърцето на областта Мостфиртел, Долна Австрия. Като селище Волфсбах датира от около 823 години и през дългогодишната си история устоява на повратностите на времето - войните срещу Франция и двете Световни войни. След 1945 година община Волфсбах бележи непрекъснато проспериращо развитие. Днес Волфсбах е пример за една модерна както в икономическо, така и в културно отношение. Забележително е наличието на 32 сдружения - църковни, музикални, литературни, театрални и други с над 1000 души членове; детска градина, основно и средно училище.

През 1999 година община Волфсбах е носител на най-високата награда в областта на културата на провинция Долна Австрия. На 31.08.2003 година община Волфсбах е обявена за Marktgermeinde – по-висока административна категория.